Lichaamsdrainage


Bij een lichaamsdrainage wordt hinderlijk vocht, dat eventueel ontstaat na ziekte, en gas dat ontstaat als gevolg van het ontbindingsproces, uit het lichaam gedraineerd.


Wanneer dit niet gebeurd kunnen complicaties optreden die leiden tot een opgezette buik, gelaatsstuwing, hinderlijke geur of vochtverlies via neus- en keelholte.


Tijdens de behandeling wordt het lichaamseigen vocht en gas gedraineerd. Na de behandeling blijft een conserverende vloeistof achter in de buik- en borstholte. Opbaren is dan weer mogelijk.


Een lichaamsdrainage is zeer sterk aan te bevelen voor overledenen waarbij complicaties worden verwacht gedurende de opbaring, bijvoorbeeld door langdurige ziekte of medicijngebruik.


De behandeling kan worden uitgevoerd op locatie, mits er aan de vastgestelde ruimte-eisen wordt voldaan. Kan hier niet aan worden voldaan, dan volgt altijd overleg in verband met de mogelijkheden.Persoonlijke keuze


Niets is belangrijker dan dat de nabestaanden zelf kunnen kiezen hoe een overleden geliefde zal worden opgebaard. Bij lichaamsdrainage ondergaat het lichaam een behandeling en dat kan voor nabestaanden lastig zijn. We vinden het belangrijk dat nabestaanden goed geïnformeerd zijn over alle mogelijke gevolgen voor de opbaring en een weloverwogen keuze maken. Wij of de uitvaartverzorger geven hierover duidelijke uitleg.